Mgr. Dočkalová Eva – PPK

Vyučující

Mgr. Pavlík Richterová

Ruský jazyk není jen jazykem politiků, ale také prostředkem k objevení bohaté kultury reprezentované takovými jmény jako Puškin, Lermontov, Tolstoj, Dostojevskij, Turgeněv, Bulgakov, Bondarev, Solženicyn, Pasternak, Ajtmatov, v hudbě např. Čajkovskij, Šostakovič, Okudžava, Vysockij, ve filmu Bondarčuk nebo Michalkov, ve výtvarném umění třeba Šiškin, Ajvazovskij nebo Repin. To je jen několik z velkých jmen, kterých by mohla být celá řada. Nelze hovořit o světové literatuře a nezmínit ruské autory, nelze mluvit o baletu a vynechat Maju Pliseckou nebo Annu Pavlovovou. Ne jinak je tomu ve vědě a dalších oblastech lidské činnosti. A toto bohatství kultury i vědy nám zprostředkovává ruština – jazyk slovanský, nám blízký slovní zásobou i svou mluvnickou stavbou. Pokud se tedy nebojíme ruského medvěda a dáme předsudky stranou, pak můžeme společně projít branou k východoslovanské kultuře, která nám umožní pochopit ruskou mentalitu. Od 1. do 4. ročníku resp. od primy do oktávy nás čeká výuka 3 hodiny týdně – během této doby můžeme dosáhnout úrovně B1 – B2 podle Společného referenčního rámce pro jazyky a případně i složit z tohoto jazyka maturitní zkoušku. 

Doporučená literatura
  • Čtyřleté gymnázium začíná s učebnicí Tvoj šans 1, 2 a končí učebnicí Klass 3. Doplňující materiály tvoří učebnice Ruština – maturitní příprava, Beseda i ekzamen a časopis Klassnyj žurnal nakladatelství Klett, slovníky, filmy a internetové zdroje.
  • Nižší ročníky osmiletého gymnázia využívají řadu Pojechali (SPL Práce), doplněnou o učebnici Ruština – slovní zásoba (INFOA). Vyšší ročníky postupně přecházejí z řady Pojechali na učebnici Klass a  Ruština – maturitní příprava (INFOA).
 
 
o,Č 

Mgr. Magda Pavlík Richterová