Krajské finále v basketbale dívek

Pouhé dva dny po postupu z okresního kola středoškolských her v basketbale dívek kat. VI.-B (2001 a mladší) vyrazily reprezentantky GKH do Nového Jičína. Zdejší Mendelova střední škola totiž v pátek 26. 10. 2018 pořádala krajské finále Moravskoslezského kraje v tomto nádherném, populárním a náročném kolektivním sportu.

Do haly Basketbalového klubu Nový Jičín (s kapacitou 1100 míst – dnes ovšem vyprodáno nebylo – a zázemím odpovídajícím parametrům pro mezinárodní zápasy) přijely týmy reprezentující Sportovní gymnázium Ostrava, Masarykovo gymnázium Příbor, Gymnázium Petra Bezruče Frýdek-Místek, Všeobecné a sportovní gymnázium Bruntál a naše Gymnázium Havířov, Komenského ul. Hrálo se systémem „každý s každým“ s hrací dobou 2 x 8 minut hrubého času.

Protože gymnazistky z Ostravy přijely pozdě, pořadatelé přehodili pořadí zápasů a jako první jsme nečekaně hráli my. Náš soupeř z Frýdku-Místku se před zápasem evidentně rozehřál lépe a šel do vedení 5:0, které postupně navýšil až na 12 bodů. V poslední pětiminutovce ale naše děvčata náskok soupeře umazávala a minutu před koncem jsme dokonce o bod vedli. Soupeřky však úspěšně zakončily útok a my jsme v posledních 15 sekundách míč ztratili a nedokázali skóre definitivně otočit.
Gymnázium, Komenského, Havířov – Gymnázium Petra Bezruče FM 29:30 (8:18)

Proti MG Příbor jsme naopak soupeřky ihned zatlačili a v 1. poločase jsme nedostali ani koš. Také jsme dali 2 trojky a utkání v klidu vyhráli.
Gymnázium, Komenského, Havířov – Masarykovo gymnázium Příbor 21:8 (15:0)

Třetím soupeřem našich děvčat bylo Sportovní gymnázium Ostrava. Před zápasem panoval v našich řadách zdravý optimismus, ale opět nám utekl začátek. „Sporťačky“ celý zápas vedly a drama nedovolily. Nešla nám hlavně střelba – a to ze všech vzdáleností.
Gymnázium, Komenského, Havířov – Sportovní gymnázium Ostrava 20:30 (8:15)

Naše poslední a teoreticky celkově předposlední utkání turnaje jsme sehráli s Gy Bruntál. Ještě před zápasem se ale rozhodlo, že Gy Příbor z důvodu neúplného týmu prohraje poslední utkání s GPB FM kontumačně. Takže v případě naší výhry bychom pořadatelům zamotali hlavy, protože tři týmy by měly 2 výhry a dvě prohry a vytvářela by se minitabulka tří týmů. Až do půlky druhého poločasu to vypadalo nadějně, ale holky z Bruntále daly dva koše (z toho jednu trojku) rychle po sobě a dostaly se do vedení o 5 bodů. Chytrou hrou nám nedovolily více než náskok jen snížit.
Gymnázium, Komenského, Havířov – Všeobecné a sportovní gymnázium Bruntál 14:17 (12:8)

Celkové pořadí turnaje:
1. Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava (postup do regionální kvalifikace)
2. Všeobecné a sportovní gymnázium Bruntál
3. Gymnázium Petra Bezruče Frýdek-Místek
4. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského
5. Masarykovo gymnázium Příbor

Sice se nám nepodařilo přivézt do školy medaile, ale chybělo málo. S týmy na druhém a třetím místě jsme prohráli jen těsně a při troše sportovního štěstí to mohlo dopadnout i naopak. Ale štěstí většinou pomáhá připraveným 🙂

DSC04172

Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2 reprezentovaly tyto studentky: Lucie Válková, Beáta Vonsíková, Barbora Snopková, Stela Vajglová, Jana Lipková, Denisa Illeková a Eva Ježová. Vzhledem k věku hráček se můžeme s mírným optimismem dívat do budoucnosti – tým ještě několik let zůstane pohromadě.

Holky, děkujeme!

Velké poděkování patří také klubu BK Havířov, konkrétně trenérkám Martině Šindlářové a Ivetě Raškové, za dlouholetou přípravu hráček. Tímto také zveme všechny studenty, jejich rodiče a známé, k podpoře našich děvčat v hale SPŠE a ve Sportovní hale Žákovská při ligových a extraligových zápasech! Rozpis najdete na stránkách BK Havířov, případně na stránkách Českého basketbalového svazu.

Samozřejmě děkujeme také rodičům, kteří vytvářejí dětem podmínky umožňující skloubit náročný sport se studiem a Fondu přátel gymnázia za proplacení cestovného a startovného.

Několik fotek z turnaje najdete ve fotogalerii.