Fyzikální Náboj 2019 aneb Fyzika na GKH stále jede!

Fyzikální Náboj je mezinárodní soutěž určená pro středoškoláky z ČR, Slovenska, Polska, Maďarska a z Moskvy. Příklady připravují týmy z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislavě, Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Eötvös Loránd University v Budapešti.

V roce 2019 se mladé fyzikální naděje sešly 8. listopadu v městech Bratislava, Budapest, Gdańsk, Košice, Ostrava, Praha, Rzeszów a Москва. Organizátoři tradičně vyhlásili dvě věkové kategorie: Junioři – max. do druhého ročníku SŠ, Senioři – středoškoláci bez omezení.

Naše reprezentanty jsme vyslali do Ostravy. Seniorský tým vytvořili Robert Gemrot (septima), Petr Šulc (septima), Martin Svoboda (oktáva), Marek Szymutko (oktáva) a Jakub Mráz (oktáva). Junioři nastoupili ve složení Eliška Polánková (2.A), Hana Rusinová (sexta), Petr Chrobok (2.A), Jan Holuša (sexta), Rostislav Vrána (2.A). V týmu juniorů bohužel chyběli dva nejúspěšnější olympionici z loňského roku Vojtěch Smola a Martin Beckovský, který reprezentoval Moravskoslezský kraj v souboji se Žilinským krajem v soutěži Talent gymnázií pořádaný MS krajem a Mensou ČR. S nemalou mírou ironie nutno říci, že je smutné, když pořadatelé z Mensy a Úřadu kraje, tedy lidé s vysoce nadprůměrným IQ a úředníci, jejichž důležitou pracovní náplni je organizace, uspořádají soutěž ve stejném termínu, který má již rezervován tradiční, v ČR 5 let pořádaný Fyzikální náboj.

Zájem studentů o fyziku je impozantní, proto pořadatelé již musí počty soutěžících omezovat. Do Ostravy se sjelo 16 škol z Moravy v kategorii senioři a 16 škol v juniorech. V Praze bylo 26 týmů seniorů a 25 týmů juniorů. V zahraničí byly počty obdobné: Budapest senioři 21, junioři 18. Gdaňsk senioři 15, Rzeszów senioři 8. Moskva senioři 18, junioři 9. Na Slovensku byly počty suverénně nejvyšší: Bratislava 41 týmů seniorů a 43 juniorů, Košice 14x senioři a 16x junioři.

Vlastní soutěž trvá 120 minut, během kterých se týmy pokouší vyřešit co nejvíce zadaných úloh. Jen pro představu: Kolik balónků naplněných vzduchem lze přivázat k balónku naplněnému heliem, aby se celá soustava vznášela? Kompletní přehled úloh je zde.

Na výsledky jsme letos čekali neobvykle dlouho – plných 36 hodin. Teď už tedy víme, že naši studenti opět prokázali perfektní znalosti a vynikající myšlení. Příklady totiž nejsou typu „kterým vzorcem se to řeší“, ale právě naopak – teoretické znalosti je nutné propojit s intuicí, zkušenostmi, originálním postupem…

Junioři GKH skončili v Ostravě na devátém místě a Senioři byli třetí. Důležitější jsou však výsledky v rámci MS kraje, České republiky a v mezinárodním srovnání. Tedy:

Junioři: MS kraj – 6. místo, Česká republika – 33. místo, mezinárodní – 76. místo (a nejlepší v okrese Karviná)

Senioři: MS kraj – 1. místo, Česká republika – 8. místo (stejný počet bodů jako tým na 6. místě), mezinárodní – 22. místo.

Co dodat? Junioři zasluhují za své výsledky uznání, senioři obdiv.  Děkujeme vám za vynikající reprezentaci Gymnázia Komenského i MS kraje. Tato dobrovolná práce navíc se vám vrátí při studiu na vysoké škole, v zaměstnání, ale také v běžném životě. Porazili jste své tradiční soupeře z předchozích let, školy, které bývají v médiích často označovány jako prestižní.